perjantai 25. tammikuuta 2019

Kanteluni oikeuskanslerille 12.12.2018

Kantelija:
Aaro Kustaanheimo



Sähköpostiosoite:
aarokustaa@gmail.com

Puhelin päivisin:
358468436279

KANTELU OIKEUSKANSLERILLE

Viranomainen ja henkilöt:
Sisäministeriö ja sen HE 179/2018 valmistelleet virkamiehet.

Menettelyn tai päätösten yksilöinti:
Aselakiesitys HE 179/2018 on oleellisilta osiltaan samanlainen, kuin toukokuussa julkaistu aselakiluonnos, joka sai vain lyhennetyn lausuntoajan.

Hanketunnus joka pyydettiin toukokuussa merkitsemään lausuntojen viitekenttään oli SM011:00/2017.

Asian kuvaus:
HE 179/2018 perusteluosassa on sellaista väärää tietoa, että kyseinen lakiesitys ei luvanvaraistaisi Suomi konepistoolien ja niin sanotun Emma pikakiväärin ja Lahti-Saloranta pikakiväärin lippaita.

Todellisuudessa vanhojen sarjatuliaseiden lippaille tarkoitettu kohta sisältää sivulauseen, "ja joka ei sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen" mikä mitätöisi käytännössä koko poikkeuksen. On nimittäin olemassa seuraavanlaisia vanhojen sarjatuliaseiden lippaita käyttäviä keskisytytteisiä itselataavia kertatuliaseita ja lippaallisia kertatuliaseita.
https://www.tnwfirearms.com/product-p/m31s-cplt-0009-bkxx-stxx.html
http://www.oulunasepaja.fi/muutos21.jpg
https://www.thefirearmblog.com/blog/2013/10/23/degtyaryov-dp28-semi-auto-versions-sale/

Vaikka jonkun tietyn sarjatuliasemallin lippaita käyttävää vain kertatulitoimista asetta ei vielä olisi, niin sellaisen voisi valmistaa.

Asiaa on ymmärretty myös sillä tavalla väärin, että siinä tarkoitettaisiin
ennen vuotta 1946 valmistettuja lippaita, vaikka tarkoitetaan sellaisia lippaita, jotka on valmistettu sarjatuliasemalleihin, joiden valmistus on aloitettu ennen vuotta 1946.


Esitys rikkoisi myös rikosoikeudellista laillisuusperiaatetta seuraavanlaisessa tapauksessa. Jos lippaan omista on erehdyksessä hukannut lippaan ennen lain voimaantuloa, niin hän ei välttämättä kykene luovuttamaan sitä kuuden kuukauden siirtymäaikana, vaikka se olisi edelleen hänen hallinnoimalla alueella.
Tällöin laki tekisi hänestä hallussapitorikollisen sellaisen laiminlyönnin perusteella, joka on ollut tekohetkellä laillista.

HE 179/2018 näyttää myös rikkovan vakavasti perustuslain omaisuudensuojaa. Käytännössä lippaiden omistajien olisi vaikea
 löytää kuuden kuukauden siirtymäaikana ostajia, jotka saisivat hankkia lippaita erityisen vaarallisten aseiden luvilla.

Esityksen perusteluissa on sellaista harhaanjohtavaa tietoa, että modernien sarjatuliaseiden lippaita ei ole poliisin tietojen mukaan suuria määriä Suomessa. On totta, että poliisi ei tiedä miten paljon niitä on, mutta sen perusteella ei voi olettaa niitä olevan vain vähän.
Vaikka joitakin lippaita on myyty vain kahden euron kappalehinnalla, niin ovat ne yleensä olleet kalliimpia esimerkiksi 8-20 euroa kappaleelta.
Myös yli kolmen sadan euron hintaisia lippaita on olemassa. Joillakin saattaa olla tuhansienkin eurojen arvosta lippaita, jotka muuttuisivat HE 179/2018 toteutuessa sellaisenaan kaikille sallituista lupavapaista esineistä pääsääntöisesti kielletyiksi erityisen vaarallisten aseiden osiksi.

Aikaisemmin Suomessa on lakimuutoksen seurauksena luvanvaraisiksi tuleville esineille myönnetty hallussapitolupia ilman maksua ja lupaharkintaa.
Nyt ei ole tarkoitus tehdä niin.


Vaikka esityksen mukaan pysyvästi toimintakelvottomaksi tehty ns. latauslaite
ei olisi aseen osa, niin siirtymäsäädöksissä ei selvästi lue mahdollisuutta
muuntaa aseen osaksi muuttunut lipas toimintakelvottomaksi. 

Toiveeni on, että oikeuskansleri huomauttaisi HE 179/2018 perusteluissa olevista vääristä ja harhaanjohtavista tiedoista kansanedustajille ja esityksen valmistelleille sisäministeriön virkamiehille ja vaatisi niiden korjaamista ennen kuin eduskunta on ehtinyt käsitellä asian.

Muut kantelut ja vireilläolo:
Olen tästä aiheesta huomauttanut sähköpostilla sisäministeriön
erityisasiantuntija Elina Rantakokolle.

Liitteet:
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None

2 kommenttia:

  1. Oikeuskansleri on vastannut, että koska HE 179/2018 on eduskunnan käsiteltävänä, niin hän harkitsee kirjoitukseni siirtämistä sisämisteriölle. Sisäministeriön on hänen mukaansa ilmoitettava hänelle 31.3.2019 mennessä minkälaisiin toimiin kirjoitukseni on ehkä antanut aihetta.

    VastaaPoista
  2. Vastaus kanteluun: https://drive.google.com/file/d/1YQ8dCkKRagxmYyeRjSfuIOYJ3dEfr_Qi/
    Poliisihallituksen kommentti kanteluasiassa: https://drive.google.com/file/d/1AVmQB4qEG5FMxsxa6DZHUjG8B6Zy5OEo/

    VastaaPoista

Patruunavyöt eivät ole luvanvaraisia

Patruunavyöt eivät ole luvanvaraisia. Eivät ole konekiväärien tai muidenkaan aseiden patruunoiden syöttämiseen tarkoitetut vyöt eivätkä myös...