keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Lipaskieltolaki ja poliittinen muisti

Eduskunta hyväksyi aselakiesitys HE 179/2018 vp:n tiistaina 19.3.2019.


Lainvalmisteluprosessi toi esiin sen, että lainvalmisteluvaltaa on sellaisilla tahoilla ja henkilöillä, joilla kuuluisi vallan kolmijako-opin mukaan olla vain toimeenpanovaltaa ja joita ei valita vapailla vaaleilla. Mm. Poliisihallituksen annettiin osallistua ennen ensimästäkään lausuntokierrosta kyseisen lain valmisteluun. Sen tehtävänä on myös sitä toimeenpanna.
Suurina syyllisinä lipasrajoitusten säätämiseen pidän niitä EU-komissaareja ja EU-neuvoston jäseniä, jotka vaativat lipasrajoitukset uuteen tuliasedirektiiviin.
Kuitenkin kyseiset rajoitukset olisi kuitenkin voitu toteuttaa ilman, että säädetään lippaiden hallussapitoa rikokseksi tai edes laittomaksi kenellekään.
Olen aikaisemmissa kirjoituksissani asian selittänyt mielestäni aivan tarpeeksi hyvin. Esityksen valmistelu lähti huonoon suuntaan silloin, kun se tapahtui anonyyminä ja salaisena virkamiestyönä.


Vaalipäivä on 14.4.2019. Toivottavasti lippaiden omistajat hoksaavat olla äänestämättä puolueita, jotka ovat osallistuneet lippaiden kieltämiseen heiltä tai jotka eivät ole vastustaneet kyseisen kaltaista lakia. Kyseinen esitys on teetetty silloin kun Kokoomus, Keskusta ja Siniset olivat hallituspuolueita. Oppositiopuolueista käytännössä vain Perussuomalaiset kritisoivat kyseistä lakiesitystä. Hallituspuolueet myös hukkasivat aikaa epäonnistuneeseen sotetukseen, minkä takia muutkin asiat hoidettiin huonosti. SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto eivät myöskään kunnolla kritisoineet aselakiesitystä. Mm. siksi toivon, etteivät nekään saisi ääniä.


Kyseisen esityksen perusteluissa on sellaista yksiselitteisesti vääräksi osoittamaani tietoa, että se ei luvanvaraistaisi Suomi-konepistoolin, niin sanotun Emma-pikakiväärin ja Lahti-Saloranta-pikakiväärin lippaita.
Itse aion yrittää aselain korjaamista kansalaisaloitteella. Jotta lippaat eivät muuttuisi laittomiksi, niin korjausehdotusten olisi tultava voimaan viimeistään samaan aikaan, kun lain kuuden kuukauden siirtymäaika päättyy.
Myöskin aion yrittää saada asetuksesta sellaisen, että lippaiden tekemiseen lupavapaiksi riittäisi suhteellisen helpot ja pienet muutokset ja että siihen sallittaisiin sellaisiakin menetelmiä, jotka eivät niiden informaatiosisältöä ja historiallista arvoa peruuttamattomasti tuhoaisi.

Onneksi sentää saatiin seuraavanlaiset hallintovaliokunnan lisäykset toimintakelvottomia lippaita koskevaan pykälään.
"tai jonka kapasiteetti on pysyvästi rajoitettu edellä 2 momentissa mainittua kapasiteettia pienemmäksi"
"tai kapasiteetti pysyvästi rajoitetuksi"


Seuraavana kansanedustajia jotka puolustivat lippaiden omistajia äänestämällä vastalauseen "3. Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, ettei ennen hallituksen esitys 179/2018 vp:stä johtuvia ampuma-aselain muutosten voimaantuloa hankittujen lippaiden hallussapito ole rangaistavaa." puolesta.
Vastalauseen puolesta äänestettiin äänestämällä "Ei".

Perussuomalaisten kansanedustajista seuraavat äänestivät vastalauseen puolesta:
Eerola Juho
Elomaa Ritva
Hakkarainen Teuvo
Huhtasaari Laura
Immonen Olli
Juvonen Arja
Kankaanniemi Toimi
Lehto Rami
Meri Leena
Mäkelä Jani
Raatikainen Mika
Savio Sami
Vähämäki Ville

Sinisen tulevaisuuden edustajista kyseisen vastalauseen puolesta äänestivät seuraavat:
Reijo Hongisto
Saarakkala Vesa-Matti.

Liike Nyt ryhmän- kansanedustajista seuraavat äänestivät vastalauseen puolesta:
Lohela Maria
Harkimo Harry


Seuraava Tähtiliikkeen kansanedustaja äänesti sen puolesta:
Väyrynen Paavo

Kaikki muut kansanedustajat eivät joko äänestäneet kyseisen lausuman puolesta tai olivat poissa äänestyksestä.


Tarkemmat äänestystulokset löytyvät seuraavista osoitteista.
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/aanestys.aspx?aanestysnro=1&istu...

https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/aanestys.aspx?aanestysnro=3&istu...



Otin tähän kirjoitukseen mallia Jussi Halla-ahon kirjoituksesta "Aselaki ja poliittinen muisti". http://www.halla-aho.com/scripta/aselaki_ja_poliittinen_muisti.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Patruunavyöt eivät ole luvanvaraisia

Patruunavyöt eivät ole luvanvaraisia. Eivät ole konekiväärien tai muidenkaan aseiden patruunoiden syöttämiseen tarkoitetut vyöt eivätkä myös...