Seurasin aikoinaan tarkkaan aselakiesitys HE 106/2009 käsittelyä. Kyseistä esitystä kritisoitiin siitä, että se määrittelee suuren määrän esineitä ampuma-aseiksi väljällä ampuma-aseen määritelmän laajennuksella. Käytännössä laajennusta on sovellettu vaihtelevasti ns. starttipistooleihin. Aluksi lain tultua voimaan ilmoitettiin, että starttipistoolit eivät tarvitse lupia. Myöhemmin kuitenkin alettiin käymään rikosoikeudenkäyntejä siitä mitkä niistä ovat luvanvaraisia. Vastoin aikaisempia tiedotteita myöhemmin tulkittiin, että ne tulivat luvanvaraisiksi jo silloin kun aselakimuutos tuli voimaan.
Pidän todennäköisenä, että lippaiden osalta tulee käymään samoin. Mahdollisesti Poliisihallitus tiedottaa, että Suomi-konepistoolin, Degtjarev DP 27 ja Lahti-Salorannan lippaat eivät tarvitse lupia eikä niitä tarvitse muuntaa toimintakelvottomiksi tai pienikapasiteettisiksi. Sitten joskus kuuden kuukauden siirtymäajan päätyttyä saatetaan tiedottaa, että kyseiset lippaat ovat luvanvaraisia ja ne ovat olleet luvanvaraisia lain voimaantulosta lähtien. Tässä tapauksessa luvanvaraisuus tarkoittaisi käytännössä kieltoa, koska vain harvoilla on sellaisia aselupia, joiden perusteella kyseisiä esineitä saisi pitää hallussa, jos ne tulkitaan luvanvaraisiksi.
Aselakiesitys HE 106/2009 teetti Vanhasen II hallitus. Hallituspuolueita olivat siinä Kansallinen Kokoomus, Suomen Keskusta, Vihreä liitto ja Suomen ruotsalainen kansanpuolue. Laki tuli voimaan 13.6.2011.
Eduskunnassa 19.3.2019 läpi menneen aselakiesityksen teetti Sipilän hallitus. Siinä hallituspuolueina olivat Kansallinen Kokoomus, Suomen Keskusta ja Perussuomalaiset (13.6.2017 asti). Kun Perussuomalaiset hajosivat, niin hallitukseen jäi Sininen tulevaisuus.
Oletettavasti Timo Soini piti ulkoministerin virkaansa tärkeämpänä kuin aselakien kiristämisen vastustamista. Perussuomalaiset olisivat mahdollisesti voineet vastustaa aselain kiristämistä tehokkaammin pysymällä kokonaisuudessaan hallituksessa tai eroamalla kaikki hallituksesta. Toivon nyt Perussuomalaisten vaalivoittoa. Arvioni on, että mitä enemmän he saavat ääniä, niin sitä todennäköisemmin lakia ehditään korjata ennen kuin lippaiden omistajia koskeva kuuden kuukauden siirtymäaika päättyy. Koska Suomessa ei ole jyrkästi erotettu lainsäädäntövaltaa toimeenpanovallasta, niin sisäministerillä on jonkin verran valtaa vaikuttaa aselain tulkintaan. Siitäkin syystä toivon Jussi Halla-ahon pääsevän sisäministeriksi. En tiedä haluaako hän sitä itse. Käytännössä arvioni on myös, että Perussuomalaisia äänestämällä voi nyt tehokkaimmin vastustaa lakien valmistelemista anonyyminä ja salaisena virkamiestyönä.
Aikoinaan Suomen Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Matti Vanhanen oli sillä linjalla, että keskeneräisistä asioista ei pidä keskustella. Arvelen keskustan ja kokoomuksen olevan tulevaisuudessakin sillä kannalla. Myöskään en ole huomannut, että Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue, Vihreä liitto, Vasemmistoliitto, Suomen ruotsalainen kansanpuolue tai Suomen Kristillisdemokraatit olisivat kritisoineet hallituspuolueita viime aikoina aselakien valmistelusta tai yleensä salaisesta ja anonyymistä lainvalmistelusta.
Linkki kanteluuni oikeuskanslerille: https://asepolitiikka.blogspot.com/2019/01/kanteluni-oikeuskanslerille-12122018.html Poliisihallituksen kommentti kanteluuni: https://drive.google.com/file/d/1AVmQB4qEG5FMxsxa6DZHUjG8B6Zy5OEo/view?fbclid=IwAR3zz_LaffPK1OeBqw36QOhoqjqO-G6JLjImxWN3qfOuW4gKCC2UMlVIcxQ Vastaus kanteluuni: https://drive.google.com/file/d/1YQ8dCkKRagxmYyeRjSfuIOYJ3dEfr_Qi/view?fbclid=IwAR2DvunIGjtRX8-prBzJKPWt7OC-NR3kCdfAoZRpORWqpVNi_mHNErzvJvA Linkki vanhaan starttipistoolijuttuun: https://www.mikkoniskasaari.fi/node/172 Aaro Kustaanheimo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti